Ιndependent Thinking for Better Understanding

Erasmus+ … εκεί που ενώνεται το διαφορετικό

Say No to Ignorance (VIDEO)

tttt

Μάιρα

Άλλη μια συναρπαστική εμπειρία έφτασε στο τέλος της, αυτή την φορά στην παραμυθένια Πολωνία. Και μπορώ να πω ότι ήταν μια εμπειρία που τα  είχε όλα: διασκέδαση, γέλια, αγωνία, επιμόρφωση, λύπη για τον αποχωρισμό. 42 άτομα από διαφορετικές χώρες, background και βιώματα συναντήθηκαν, εκτέθηκαν, συζήτησαν και τελικά έγιναν φίλοι, σύγκριναν τις διαφορές τους και τελικά κατάλαβαν ότι ίσως οι ομοιότητες τους είναι περισσότερες και πιο ουσιαστικές. Με θέμα Independent Thinking For Better Understandingείχαμε την δυνατότητα να μοιραστούμε απόψεις για φλέγοντα ζητήματα όπως το προσφυγικό, η μετανάστευση, η ανεργία, η υπερκατανάλωση και η ανθρώπινη εκμετάλλευση, να προβληματιστούμε, να μάθουμε από τους άλλους και τέλος να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι. Κάθε τέτοια εμπειρία είναι αναμφίβολα ακόμα ένα λιθαράκι στην δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

..Στα επόμενα λοιπόν! 🙂

pp

Μυρτώ

Μια από τις αξέχαστες και ξεχωριστές εμπειρίες στη ζωή μου θα χαρακτήριζα το Erasmus+ που έζησα αυτό το καλοκαίρι στην Πολωνία. Με την βοήθεια του οργανισμού Youth Horizons πήρα μέρος στην ανταλλαγή νέων με θέμα «Independent thinking of better understanding».  Το πρόγραμμα κάλυπτε ένα εύρος κοινωνικών ζητημάτων με τα οποία ασχοληθήκαμε. Αυτά ήταν το μεταναστευτικο, ο καταναλωτισμος, οι περιβάλλοντικες αλλαγές. Μέσω της συζήτησης και της συναναστροφης με τους νέους των άλλων χωρών απέκτησα μια πιο σφαιρική αντίληψη για όλα αυτά τα θέματα. Αυτή η εμπειρία με κάνει να νιώθω πιο σίγουρη για τον εαυτό μου, έχοντας αποκτήσει πολλές γνώσεις και εφόδια που θα μου χρησιμεύσουν στη μετέπειτα πορεία μου. Ακόμα μέσω του προγράμματος μου δόθηκε η ευκαιρία να ανάπτυξω καινούριες και δυνατές φιλίες και στιγμές που θα μου μείνουν αξέχαστες.

rrrr

Δανάη

The project in Wisla was one of my best experiences in my whole life. The topic of this project was current to the situation in Europe, so all of the members were influenced to this. What I enjoyed the most were the activities, that helped us to show the problems we suffer from. In addition, we made a lot of discussions with the others, shared our believes and cooperated with them, in order to find solutions to the problems. Despite all of them, I really liked that I met new people, whom I call friends at this moment. I discussed with them, played several games, danced all kinds of dance and made the best memories. So I would like to take part again in such a project and I recommend it to everyone.

sss

ΤΟ ERASMUS+ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Το ERASMUS+ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία καθώς δίνει την δυνατότητα σε κάθε νεαρό άτομο από διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να έρθει σε επαφή με νέους από όλη την Ευρώπη.

     Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από εναλλακτικούς και μη- τυπικούς τρόπους μάθησης και μέσα από την συναναστροφή με νέους από όλη την Ευρώπη να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες. Τα πιο δημοφιλή στο ευρύ κοινό Erasmus+ προγράμματα σύντομης διάρκειας είναι τα  Youth Exchanges (=ανταλλαγές νέων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα) και τα Training Courses (= εντατική εκπαίδευση νεαρών εργαζομένων).

Τα προγράμματα είναι σχετιζόμενα με τις ανάγκες των νέων του σήμερα, διότι τα άτομα:

  • Αναπτύσσουν προσόντα και αποκτούν γνώσεις που τους καθιστούν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, σχεδόν δωρεάν.
  • Γνωρίζουν μέρη της Ευρώπης‧ όχι μόνο μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και περιοχές της επαρχίας, ενισχύοντας έτσι τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
  • Πραγματοποιούν τις εξορμήσεις τους με πολύ μικρό κόστος διότι τα projects είναι χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι ότι οι νέοι μαθαίνουν να συζητούν, να μοιράζονται ιδέες και απόψεις με άτομα άλλων εθνικοτήτων, να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ευρωπαίους πια πολίτες, να αποκτούν ενεργό δράση στην κοινωνία, να μυούνται στο διαφορετικό και τέλος να αποκτούν φίλους και συνεργάτες από όλον τον κόσμο.

Αν θες και εσύ να συμμετέχεις σε αυτήν την μοναδική εμπειρία ενημερώσου  από:

… και αναζήτησε άλλες αντίστοιχες NGOs τόσο στην τοπική σου κοινότητα όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο!

Σχολιάστε