Educate Me(dia)

Educate Me(dia)
Erasmus+ Training Course
24-30 October 2016, Rzeszow/ Poland

 

Εύη

educate-media-300x300!!!!!!Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε πρόγραμμα Erasmus+. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στην πόλη Ζέσουφ, στην Πολωνία, από τις 23 έως 30 Οκτωβρίου με τίτλο Educate Media και συμμετείχαν περίπου 30 άτομα από 8 χώρες της Ευρώπης. Όλα ήταν οργανωμένα με τον καλύτερο τρόπο από τους υπεύθυνους. Ήταν φιλόξενοι, καθοδηγητικοί και προσπαθούσαν να κάνουν ό, τι μπορούν έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Μπορεί πριν πάω να είχα προβληματισμούς σχετικά με τη συνύπαρξη με άγνωστα άτομα για τόσες μέρες αλλά διαπίστωσα, τελικά, ότι όλοι είχαν θετική διάθεση και πρόθεση να συνεργαστούμε και να περάσουμε ευχάριστα. Γνώρισα ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικά ενδιαφέροντα και πεδία ενασχόλησης, διαφορετική κουλτούρα, τρόπο επικοινωνίας και γλώσσα. Ανταλλάξαμε απόψεις, εμπειρίες, διασκεδάσαμε και κάθε φράγμα έσπασε από την πρώτη κιόλας μέρα.
dcaΓια μένα ήταν μια ευκαιρία να ταξιδέψω, να κάνω δραστηριότητες οι οποίες με βοηθούν να αποκτήσω νέες δεξιότητες στα πλαίσια της μη τυπικής εκπαίδευσης αλλά και να εξοικειωθώ με την επικοινωνία στα αγγλικά.
Φεύγοντας από εκεί υποσχεθήκαμε πως θα κρατήσουμε επικοινωνία μεταξύ μας και θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε από κοντά ξανά. Μοναδική εμπειρία… άργησα να την ανακαλύψω, αλλά θα αναπληρώσω το χαμένο χρόνο με συμμετοχή σε περισσότερα προγράμματα!

Γιώργος

giwrgosΆλλο ένα πρόγραμμα, πολλές εμπειρίες , πολλές γνωριμίες και αρκετές γνώσεις . Στο
πρόγραμμα αυτό με θέμα τα media μας έμαθαν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, αλλά και τους κρυφούς κινδύνους τους οποίους έχουν .Και όλα αυτά έγιναν μέσω δια δραστικών παιχνιδιών με τρόπο εντελώς φυσικό. Ωστόσο , εκτός από τα σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνταν είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε και μεταξύ μας μετά από αυτά για διάφορα θέματα τα οποία μας ενδιέφεραν ή ακόμα και απλά να χαλαρώσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα .Δεν θα ξεχάσω ποτέ από αυτό το πρόγραμμα τους τρόπους με τους οποίους μας μεταδίδονταν πολύ βασικές γνώσεις , όπως για παράδειγμα μέσω ενός απλού παζλ , αλλά ούτε και τις γνώσεις περί επιθετικού λόγου και τρόπων να τον αποφύγω που αποκόμισα .Η εμπειρία αυτή είναι jjκάτι το οποίο θα πρότεινα και προτείνω σε όποιον έχει ακόμα δισταγμούς για προγράμματα αυτού του είδους. Και αυτό διότι είναι μία μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψεις σε άλλες χώρες, αλλά και να γνωρίσεις άτομα από άλλες χώρες και να δικτυωθείς με τέτοιο τρόπο που να τα νιώθεις δίπλα σου σαν να τα ήξερες χρόνια.

 

Φανή

fanyΗ απόφασή μου να πάρω μέρος στο Erasmus+ Training Course με τίτλο ‘’Educate (Me)dia’’ στην Πολωνία, ξεκίνησε τελείως αυθόρμητα μια στιγμή που κατέβαινα στον τοίχο του Facebook. Μετά από 8 υπέροχες μέρες εκεί, μπορώ να πω πως ήταν μια φοβερή στιγμιαία απόφαση που μου έδωσε μοναδικές αναμνήσεις. Αρχικά το πρόγραμμα είχε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενός «άτυπου εκπαιδευτικού προγράμματος». Με άλλα λόγια το όλο training μας γέμισε με γνώσεις, απόψεις, ιδέες
και μας ενέπνευσε σε περαιτέρω αναζητήσεις μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες με νέους από 8 διαφορετικές χώρες. Ήταν ένας φοβερός τρόπος να γεμίσουμε με πληροφορίες τόσο γύρω από τη θεματική του προγράμματος (τα ΜΜΕ), αλλά και με γνώσεις για τον εαυτό μας και για τις άλλες χώρες που συμμετείχαν. Παράλληλα είχαμε αρκετό χρόνο να δεθούμε με τους άλλους συμμετέχοντες κάνοντας μοναδικές φιλίες και αστεία, καθώς και να ανακαλύψουμε μαζί την πόλη στην οποία φιλοξενείτο το πρόγραμμα. Συζητήσεις γύρω από σύγχρονα προβλήματα και τον τρόπο που τα καλύπτουν τα ΜΜΕ στις χώρες μας, ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών μας με τα ΜΜΕ, επίσκεψη στους τοπικούς ραδιο-τηλεοπτικούς σταθμούς και ομαδική παραγωγή «μιντιακού» υλικού ήταν μερικές cwvαπό τις δραστηριότητες που μας ενέπνευσαν στη διάρκεια του ταξιδιού μας. Είμαι
ιδιαίτερα χαρούμενη για την αρχική μου επιλογή να συμμετάσχω χωρίς πολλές σκέψεις, ενώ περισσότεροι νέοι αξίζει να αξιοποιήσουν και να επενδύσουν σε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται.

 

Σταύρος

14900475_961505373983212_6702873911438068007_nΜε λένε Σταύρο και είχα την χαρά να συμμετέχω στο training course ‘Educate
Me(dia)’. Στο συγκεκριμένο project αναλύθηκε λεπτομερώς ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει όχι μόνο να παρουσιάζεται αντικειμενικά μία είδηση από τον δημοσιογράφο αλλά και πως πρέπει ο αναγνώστης να είναι σε θέση να ‘φιλτράρει’ την είδηση. Εκτός από το πολύ ενδιαφέρον θέμα του προγράμματος, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω και να συνδιαλέγομαι καθημερινά με άτομα από 8 διαφορετικές χώρες με διαφορετική εμπειρία και προϋπηρεσία ο καθένας τους, ήταν κάτι το ξεχωριστό για εμένα. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους Youth Horizons για την ευκαιρία που μου δώσανε.