Share Your Spirit, Hatay/Turkey

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμαShare Your Spiritέλαβε χώρα στις 21-29 Μαΐου 2016 στη Χατάη/ Αντιόχεια της Τουρκίας. Νέοι από τα Μέγαρα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμβίωσαν για 9 ημέρες με νέους από την Τουρκία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Με γνώμονα το ‘το να μοιράζεσαι αποτελεί μια συνδετική δύναμη’ (sharing is a connective power) και μέσα από βιωματικές ασκήσεις, προσομοιώσεις και υπαίθριες δραστηριότητες καλλιέργησαν το ομαδικό πνεύμα, την ευαισθητοποίηση στο ‘προσφυγικό ζήτημα’ και την αποδοχή των μεταναστών από την ευρωπαϊκή κοινωνία. Παρακάτω παρατίθενται εντυπώσεις της ελληνικής αποστολής:

     Το ταξίδι μας στην Τουρκία ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που είχα μέχρι σήμερα. Αρχικά φύγαμε από την Αθήνα με την αγωνία του άγνωστου προς το τι θα αντιμετωπίσουμε σε μια ξένη χώρα. Παρόλα αυτά είχαμε μια άριστη φιλοξενία, επικρατούσε ο σεβασμός και η ευγένεια καθόλη την διάρκεια του προγράμματος. Συναντήσαμε άτομα από άλλες χώρες όπως Ουγγαρία, Εσθονία, Ρουμανία, Ισπανία και φυσικά Τουρκία, με τα οποία συνεργαστήκαμε για να αναλύσουμε το προσφυγικό το οποίο ήταν το κύριο θέμα μας και αυτό που επικρατεί αυτή την περίοδο. Για να γίνει πιο ευχάριστη η όλη διαδικασία ξεκινούσαμε την ημέρα μας με παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ μας και στη συνέχεια αναλύαμε τα προβλήματα, τις αιτίες αλλά και το πως θα το αντιμετωπίζαμε εμείς οι ίδιοι αν ήμασταν στη θέση ενός πρόσφυγα. Επιπλέον είχαμε μια ημέρα μέσα από τις 9 ημέρες για να επισκεφθούμε την Αντιόχεια. Η περιήγηση στην πόλη ήταν σε ιστορικά μέρη όπως μουσεία, εκκλησίες αλλά και σε τοπικά παζάρια. Ιδιαίτερα έντονη και συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψή μας σε ένα φροντιστήριο εκμάθησης τούρκικων σε σύριους πρόσφυγες, οι οποίοι μας άνοιξαν την καρδιά τους και μας μίλησαν για τα βιώματά τους και όλη αυτή την κατάσταση. Τέλος, η διοργάνωση ήταν άψογη από κάθε άποψη, και στο τέλος του προγράμματος λάβαμε το πιστοποιητικό γνώσης και συμμετοχής ‘Youthpass’, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

                                                                                                                                       Ρούλα Σ.

 

   Share your spirit!. Ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα στα βάθη της Τουρκίας που μας εισήγαγε στις μορφές της μη τυπικής μάθησης για ένα καίριο ζήτημα το προσφυγικό. Αρχικά κάναμε διάφορα παιγνίδια γνωριμίας(βιωματικά) με σκοπό να σπάσει ο πάγος και στην συνέχεια κάναμε διάφορα workshops  που περιείχαν την εμπειρική μάθηση πχ έπρεπε να βγάλουμε μόνοι μας τον ορισμό του πρόσφυγα και του μετανάστη καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε κατηγορία (φτώχεια , κοινωνικές ανισότητες). Επίσης κάναμε διάφορα ομαδικά workshop ο καθένας με την χώρα του και συζητήσαμε για το πώς είναι η κατάσταση στην χώρα μας με τους πρόσφυγες καθώς και τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην χώρα μας. Μετά από αυτά τα ομαδικά workshops τα παρουσιάσαμε στα υπόλοιπα groups. Mέσα από αυτά εγώ μπορώ να πω ότι βελτίωσα την ικανότητα μου να μιλάω μπροστά σε κόσμο και να παρουσιάζω τις ιδέες καθώς και την ικανότητα μου να συνεργάζομαι με διαφορετικά άτομα. Παράλληλα κάναμε και διάφορα άλλα βιωματικά παιγνίδια που αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη του empathy απέναντι στις ευάλωτες ομάδες και μειονότητες που αυτό είναι πολύ σημαντικό στον σεβασμό των διαφορετικών αντιλήψεων.
Η όλη εμπειρία ήταν αρκετά δυνατή γιατί με έφερε σε επαφή με άτομα από διαφορετικές χώρες και μου καταργήθηκαν κάποια στερεότυπα που είχα. Ήταν η πρώτη φορά που βγήκα λίγο από το comfort zone και βελτιώθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό τα αγγλικά μου καθώς και η ικανότητα μου να προσαρμόζομαι σε μια άλλη κατάσταση έστω και για λίγο καιρό.
Και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό!

Φωτεινή Ρ.

 

   Από το ταξίδι μου αυτό έχω αποκομίσει πολλές και θετικές εμπειρίες! Συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμα και επισκέπτοντας την Τουρκία, ένιωσα ότι βρισκόμουν σε γνώριμες τοποθεσίες, ειδικά όταν αντίκρυσα την πρώτη χριστιανική εκκλησία και το αρχαιολογικό μουσείο στην πόλη της Αντιόχειας! Όσον αφορά το πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα το επίπεδο διοργάνωσης, ήταν άψογο όπως επίσης και το ξενοδοχείο που μας φιλοξένησαν. Γευτήκαμε την αρκετά πικάντικη τούρκικη κουζίνα καθώς δοκιμάσαμε και διάφορα είδη γεύσεων από τις υπόλοιπες ομάδες. Μέσα λοιπόν από τα προτζεκτ που παρουσιάστηκαν μπόρεσα να διακρίνω πολλαπλές απόψεις για το θέμα των προσφύγων, η κάθε χώρα έχει διαφορετικά προβλήματα  μα και διαφορετικές λύσεις που στοχεύουν όλες σε έναν κοινό σκοπό.. ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!
Συμπερασματικά, ήταν ένα αξέχαστο βίωμα! Ανέπτυξα διαπροσωπικές σχέσεις με τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα , με τα οποία διατηρούμε ακόμα επαφή. Φυσικά αν μου δινόταν ακόμη μια φορά η ευκαιρία για ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα την άφηνα ανεκμετάλλευτη!

Eύη Λ.

 

  Μπορώ να ομολογήσω ότι στην αρχή φοβόμουν για το επίπεδο των αγγλικών και ότι δεν θα μπορούσα να συνεννοηθώ με τους άλλους, όμως μέσα από τη συζήτηση με βοήθησαν όλοι στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μας. Επίσης, αναπτύξαμε το αίσθημα της συνεργασίας με άλλα άτομα τα οποία ήταν από άλλες χώρες και με διαφορετικές κουλτούρες. Τις δυο πρώτες ημέρες κάναμε δραστηριότητες με θέμα την γνωριμία οπού συζητήσαμε για τη ζωή μας, τους φόβους μας και τις προσδοκίες μας ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ασχοληθήκαμε με το προσφυγικό θέμα οπού προσπαθούσαμε να το παρουσιάσουμε με δικό μας δημιουργικό τρόπο σε συνεργασία με άλλα άτομα.
Επισκεφτήκαμε την Αντιόχεια όπου είδαμε την πρώτη χριστιανική εκκλησιά και μάθαμε γεγονότα για αυτή και αργότερα επισκεφτήκαμε το μουσείο της όπου περιείχε αρχαία ελληνικά στοιχειά. Η οργάνωση του προγράμματος ήταν άριστη και όλα ήταν πολύ καλά οργανωμένα. Αυτό το πρόγραμμα με βοήθησε πολύ διότι ανέπτυξα την ομαδικότητα και συνεργατικότητά μου και -μέσω της απονομής του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Youthpass- θα μπορώ να αναπτύξω το βιογραφικό μου για την μετέπειτα εργασία όπου θέλω να ακολουθήσω!

                                   Ζωή Τ.

 

  Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας μάθαμε να συνεργαζόμαστε με άτομα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες. Με βασικό άξονα το ‘προσφυγικό ζήτημα’, συνεργαστήκαμε πάνω στο κοινό αυτό πρόβλημα που μαστίζει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει πως οι νέοι έχουν ανοιχτό μυαλό και έντονο το αίσθημα του αλτρουισμού προς τον συνάνθρωπο. Μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και η ζωή του να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη. Επίσης, επισκεφτήκαμε την πρώτη χριστιανική εκκλησιά της Αντιόχειας και το μουσείο που ήταν το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού. Η οργάνωση ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και όλοι οι διοργανωτές έκαναν το καλύτερο δυνατόν.

                                                                                                                                     Βιβή Τ.

 

Σχολιάστε