Build-Educate-Transfer, Kuşadası/Τουρκία

Στις 23- 29 Νοεμβρίου, στο Aydın,Kuşadası της Τουρκίας 36 νέοι από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Π.Γ.Δ.Μ., Αρμενία, Πολωνία και Ελλάδας συνεργάστηκαν σε δράσεις μέσω των οποίων ανέπτυξαν προσωπικές και διαπροσωπικές ικανότητες καθώς και το γνωστικό τους επίπεδο  σχετικά με τις ευκαιρίες απασχολησιμότητας στην Ευρώπη, τη σημασία του youth work και της μη τυπικής μάθησης.

   Το Νοέμβριο, η “Youth Horizons” μου έδωσε την ευκαιρία  να συμμετάσχω σε πρόγραμμα Erasmus+ στο Κουσάντασι της Τουρκίας. Καθώς δεν είχα ανάλογη εμπειρία από αντίστοιχα projects, μου είναι δύσκολο να περιγράψω τον ενθουσιασμό μου με λόγια…
Από πού να ξεκινήσω;! Μια μοναδική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα… Σε επίπεδο γνώσεων, παρά την πολυετή μου εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και τη μη τυπική εκπαίδευση, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω των workshops είδα και έμαθα τόσα πολλά που θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ τόσο ως εκπαιδεύτρια όσο και ως άτομο.
Σε επίπεδο διοργάνωσης, τόσο η Youth Horizons, όσο και η Magna Carta ήταν άψογες. Νιώθαμε ανά πάσα στιγμή ότι οι διοργανωτές ήταν στο πλάι μας για ό,τι και να χρειαζόμασταν. Ιδίως τα παιδιά της διοργανώτριας Magna Carta είχαν φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια (ξενοδοχείο, φαγητό, μεταφορές κ.λπ.) ενώ ανταποκρίνονταν άμεσα σε ό,τι και να ζητούσαν οι συμμετέχοντες.
Αδιαμφισβήτητα, σημαντικό κομμάτι του προγράμματος ήταν η διαπολιτισμική επικοινωνία που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς συμμετείχαμε εννιά χώρες και μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Ως επακόλουθο, κάναμε σημαντικές γνωριμίες αλλά και ξεχωριστές φιλίες.
Επίσης, εξίσου σημαντική ήταν και η ευκαιρία που είχαμε να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε από κοντά μέρη όπως η Σμύρνη, η αρχαία Έφεσος αλλά και το Κουσάντασι. Δυνατά συναισθήματα: ενθουσιαμός, χαρά, έκληξη, γέλια αλλά και πολλά πάρτι! Με λίγα λόγια, μια δεύτερη «πενταήμερη» εκεί γύρω στα 30… 😛
Υouth Horizons, θα σας ευγνωμονώ πάντα για την ευκαιρία που μου δώσατε να ζήσω αυτή την εμπειρία. Όχι μόνο για την καταπληκτική εβδομάδα που πέρασα στην Τουρκία, αλλά κυρίως γιατί αυτή η εβδομάδα με έκανε να γνωρίσω λίγο καλύτερα τον εαυτό μου και να δω τις προοπτικές που υπάρχουν γενικώς… Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, της μιζέριας και της απογοήτευσης, η ελπίδα και η αισιοδοξία που με γέμισε αυτό το πρόγραμμα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μου συμβει.

Μαρία, Χρήστο και Στεφανία σας ευχαριστώ που κάνατε αυτή την εμπειρία πιο δυνατή <3.

Youth Horizons Team, σας ευχαριστώ για όλα! Ευελπιστώ η γνωριμία μας να αποτελέσει την αφετηρία για μεγαλύτερα και ακόμα πιο σπουδαία πράγματα… 😉

#YapÖğretDevret #MagnaCartaNGO #YouthHorizons #Kuşadası #Türkiye #erasmus+ #grateful #iwillneverforget

Με αγάπη και εκτίμηση,
                                                                                                                Δέσποινα – Μαρία Κ.

 

    Τον Νοέμβριο του 2015 πηρά μέρος στο πρόγραμμα “yap ogret devret” (build educate transfer ) που πραγματοποιήθηκε στις 23 έως 29 Νοεμβρίου 2015 στο Κουσάντασι στα πλαίσια του Erasmus+. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία από όλες απόψεις.
Αρχικά ήταν μια ευκαιρία να ταξιδέψω για πρώτη φορά στην Τουρκία, να επισκεφτώ την πανέμορφη Σμύρνη και το Κουσάντασι.
Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχα, αν και στην αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτική, αποδείχτηκε πολύ ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πρωτόγνωρες για μένα αλλά και ιδιαίτερα διασκεδαστικές. Όλα τα θέματα του πρότζεκτ ήταν αρκετά ενδιαφέροντα και οι εργασίες που αναλάβαμε να κάνουμε ήταν αρκετά δημιουργικές, για μένα το πιο σημαντικό ήταν η ευκαιρία να ανταλλάσεις απόψεις, να μαθαίνεις νέα πράγματα, και να συνεργάζεσαι με άτομα διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας αλλά και ηλικίας κάθε φορά.
Το πρόγραμμα, αν και εντατικό, δεν ήταν καθόλου κουραστικό. Και οι τέσσερεις διοργανωτές, προσπαθούσαν ώστε να επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο στην εκπαίδευση, να υπάρχει συμμετοχή από όλους, αλλά και να υπάρχουν στιγμές χαλάρωσης. Στα πλαίσια του πρότζεκτ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να μάθουμε πράγματα για τη δημοκρατία, την εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, το πιο σημαντικό για μένα ήταν η εξάσκηση των κοινωνικών μας δεξιοτήτων, της συνεργασίας και της ομαδικότητας και της ανταλλαγής ιδεών μέσα από τα workshops.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα για μένα ήταν και η εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας. Προσωπικά είχα χρόνια να χρησιμοποιήσω τα αγγλικά μου σε επίπεδο εκπαίδευσης και αρχικά πίστευα πως αυτό θα αποτελούσε ένα μικρό πρόβλημα για μένα, όμως αποδείχτηκε μια ευκαιρία για να θυμηθώ τη γλώσσα αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για να προσπαθήσω στο μέλλον να τη βελτιώσω.
Εκτός από το μέρος της εκπαίδευσης, ήταν μια τέλεια εμπειρία και σε θέμα διασκέδασης. Κάθε βράδυ, τα workshops ακολουθούσαν πάρτι και διαπολιτισμικές βραδιές από κάθε χώρα, με πολύ μουσική και χορό, για μένα ήταν όλες οι μέρες ένα συνεχόμενο πάρτι.
Όσον αφορά την οργάνωση του προγράμματος ήταν όλα άψογα. Αρχικά οι υπεύθυνοι από τον ελληνικό οργανισμό Youth Horizons ήταν συνέχεια δίπλα μας, μας ενημέρωσαν για το τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε, ήταν συνέχεια σε επικοινωνία μαζί μας από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή και ενδιαφέρονταν για όλα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσανε για να ζήσω αυτή την καταπληκτική εμπειρία.
Οι διοργανωτές από τον τουρκικό οργανισμό Magna Carta, ήταν σε όλα άψογοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μας, η οποία ήταν τέλεια οργανωμένη. Ήταν πολύ φιλικοί, φιλόξενοι και προστατευτικοί μαζί μας, περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς και είχαν πάντα τη διάθεση και το ενδιαφέρον για να ικανοποιήσουν οτιδήποτε ζητούσε κάποιος από τους συμμετέχοντες. Και οι τέσσερεις ήταν πραγματικά υπέροχοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Halilcan, Firat, Haydar, Erdem, χαίρομαι πραγματικά που σας γνώρισα  και σας ευχαριστώ για όλα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσω να λάβω μέρος ξανά σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα.

                                                                                                                                         Μαρία Κ.

 

This was not the first time I participated in Erasmus + program, however anxiety and my insecurities were exactly the same. A few days ago, the great experience of this process was covered by «bad» thoughts: “Will it be safe?, Will I meet good people? Will it be interesting?”
When the trip for Kusadasi began, the agonies weakened and eventually my initial thoughts seemed so distant. The first acquaintances, the smiles and the team building came quickly and naturally.
The days passed quickly, full of team-building and educational games, intercultural activities, group work, personal endoscopies to analyze our skills, our environment and the importance of the European Union institution. The  organizers from Magna Carta,  Halilcan Soran, Fırat Barçadurmuş, Haydar Taşgıran, and Erdem Onan did a great job to meet the expectations of all participants. Τhe sending organization from Greece “Youth Horizons” provided us assistance in every case we needed it.
The people I met from all corners of Europe, resemble me at many things. Above all, we resemble at two points:  the mood for communication and the need for personal development. People were enthusiastic, with great ideas to life and humans and great achievements in their previous course. So apart from socializing, multifaceted learning and interacting with other cultures, this trip was for me an inspiration and broaden my personal boundaries.
It is impressive how quickly young people from the entire world come closer to each other and create a great friendly and productive atmosphere.
The things I earned are so many that I would become tedious if I tried to mention. Mostly though, I gained a better understanding of myself within the group, practical skills for my later life, friends of my subsequent visits to Europe and sensitivity to separations.

Stefania P.                                                                               

Σχολιάστε