Extremism and Intercultural Dialogue

Τέσσερις νέοι αντιπροσώπευσαν την χώρα μας στο training course που έλαβε χώρα στο Drammen της Νορβηγίας από τη 1 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016. Νέοι από 10 διαφορετικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Ιταλία, Σλοβακία, Τσεχία, Ελλάδα, Ισπανία, Εσθονία, Τουρκία, Ουγγαρία)  εμβάθυναν μέσω διαπολιτισμικών συζητήσεων και εργαστηρίων συνδημιουργίας στα προβλήματα των κοινωνικών διακρίσεων, του εξτρεμισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. Οι Έλληνες συμμετέχοντες μοιράζονται μαζί μας το πως βίωσαν την εμπειρία τους…

  Ιωάννα 

1/9- 8/9 Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω κάπως αυτές τις μέρες, παρ’ όλο που σιχαίνομαι τους χαρακτηρισμούς και τις ταμπέλες, θα τις παρομοίαζα μ’ ένα χωνάκι από παγωτό με πάρα πολλές γεύσεις. Σε όλους αρέσουν τα παγωτά, κάπως έτσι είναι και με τα ταξίδια νομίζω. Το συγκεκριμένο χωνάκι ήταν από ένα μαγαζί που δεν το είχα ξανά δοκιμάσει γνωστό ως ‘Νορβηγία’, αρκετά μακριά αυτό το έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρον. Οι μπάλες του ήταν τόσο διαφορετικές Σλοβακία Ιταλία Ισπανία Ουγγαρία Τουρκία κ.α. πολλές κι όμως κατάφεραν να συνυπάρξουν και να φτιάξουν μια ιδανική γεύση στον ουρανίσκο μου. Γνώρισα και αγάπησα γεύσεις που ποτέ υπό άλλες συνθήκες δεν θα γευόμουν. Το στομάχι μου άκουσε ιστορίες από κόσμους που ποτέ δεν θα φτάσουν στα αυτιά μας λόγω συμφερόντων και κυβερνήσεων και κρατών, ακόμη αν και εβδομάδες αργότερα επαφή τόσο συχνή που αρκεί για να υπενθυμίζει στον εγκέφαλό μου την γεύση. Καμία σημασία δεν έχει αν η γλώσσα σου (και εδώ αναφέρομαι σε αυτή που μιλάς) έχει συνηθίσει μια συγκεκριμένη γεύση (την ελληνική) μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει και να προτιμήσεις εκείνη που ποτέ δεν θα δοκίμαζες γιατί σου φαινόταν πικρή αλλά τελικά αρκούσε απλά να το δοκιμάσεις για να φύγει κάθε φοβία. Γιατί τελικά τρώγοντας και την τελευταία μπουκιά παγωτού κατάλαβα ότι πήρα μια εμπειρία που πέρα από γνώσεις, ανθρώπους, γλώσσες και πράγματα που έμαθα, με έκανε να θέλω να γνωρίσω τον κόσμο λίγο περισσότερο και να μάθω να λειτουργώ το εγώ μου μαζί με τα εγώ άλλων 46 ανθρώπων.

 

Νίκη

1/9-8/9 Η εμπειρία του training course για εμένα ήταν μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είχα την ευκαιρία όχι μόνο να επισκεφτώ ένα καινούριο μέρος αλλά κυρίως να γνωρίσω νέους ανθρώπους, από άλλες χώρες, με διαφορετικές αντιλήψεις και νοοτροπία από εμένα. Το training course με βοήθησε να μάθω τις απόψεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους. Μέσω αυτού κατάλαβα πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα αυτή που αντιμετωπίζει προβλήματα. Άκουσα απόψεις άλλων για τη χώρα μου αλλά και εγώ εξέφρασα τη γνώμη μου για διάφορα ευρωπαϊκά ζητήματα. Με βοήθησε, επίσης, να είμαι πιο δεκτική και πρόθυμη να ακούω και την «άλλη» πλευρά. Για εμένα αυτό το training course μου άφησε πολύ ωραίες αναμνήσεις που δύσκολα θα ξεχάσω. Γνώρισα και δέθηκα με ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω. Θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω και σε άλλα προγράμματα του youth horizons (Erasmus plus) και θα συμβούλευα κάθε νέο που έχει θέληση και κέφι να δηλώσει συμμετοχή!!

 

Αντιγόνη 

Όνειρο ζωής ένα ταξίδι στη μακρινή Νορβηγια,στη χώρα των φιόρδ και των πάγων. Συνάντηση νέων , συνάντηση λαών και κουλτούρας, εκεί στο παραμυθένιο Drammen πήγαμε για να ανταλλαξουμε σκέψεις , ιδέες, δραστηριότητες και όνειρα. Ευχαριστουμε θερμά τον οργανισμό Youth Horizons , το Erasmus+ και τον Δήμο Μεγάρων για αυτόν τον ονειρικό προορισμό, τόσο μακριά από την όμορφη Ελλαδα μας.

 

Αγγελική

Νορβηγία 1/9-8/9 2016.

Το τρίτο κατά σειρά ταξίδι μου μέσω της τοπικής οργάνωσης Youth Horizons και του Εrasmus+. Ένα ταξίδι αυτή τη φορά στη Σκανδιναβία με θέμα εξτρεμισμός διαπολιτισμικότητα. Ο τίτλος και μόνο με ενθουσίασε και παρακίνησε να δηλώσω συμμετοχή. Καθώς, ο εξτρεμισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί ραγδαία και απασχολήσει πολλούς τομείς της ζωής μας και κοινωνικές κάστες.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως τα ταξίδια αυτά έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα στους νέους της Ευρώπης να βρεθούν και να συζητήσουν για θέματα, που ταλανίζουν τις Ευρωπαικές χώρες και κοινότητες. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μέσο για δωρεάν τουρισμό και περιήγηση. Αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για κάθε νέο να μάθει καινούργια πράγματα, αλλά παράλληλα να συνειδητοποιήσει και ο ίδιος τι γνωρίζει τόσο για την ίδια του τη χώρα, όσο και για άλλες. Τονίζω αυτή την πλευρά του προγράμματος, καθώς αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι νέοι ,ανά την Ευρώπη, λίγα γνωρίζουν για την επικαιρότητα και το τι συμβαίνει στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκπληξη τους και απορία τους, όταν η ελληνική ομάδα τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εξαιτίας της προσέλευσης των προσφύγων και της συνεχούς παράνομης εισροής τους στη χώρα μας. Η πλειονότητα δήλωσε άγνοια των συνθηκών και μάλιστα μια κοπέλα από τη Σλοβακία , μετά τη σύντομη ενημέρωση μας, ζήτησε συγγνώμη ,που αυτή και οι συντοπίτες της δεν ήθελαν τους 100 πρόσφυγες που πήγαν στη χώρα της τον τελευταίο χρόνο!!
Ωστόσο, το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε 40 άτομα από 10 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, (άλλες ήδη ανεπτυγμένες και χρόνια ενταγμένες στην Ε.Ε και άλλες μόλις πρόσφατα),να γνωριστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχεια μιας ενωμένης Ευρώπης και ισχυρής. Από όλα τα μέλη υπήρχε διάθεση και κέφι για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων καθώς και γνωριμίας. Από την πρώτη κιόλας μέρα γίναμε μια παρέα με όλα τα παιδιά και αποτελούσαμε μια ομάδα ενωμένη. Όλοι μάθαμε τόσο ,για τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα του καθενός, όσο και για το πώς αντιλαμβάνονται τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Στην αρχή όλοι διαφορετικοί, αλλά με το πέρας των ημερών αντιλαμβάνεται κανείς καθώς γνωρίζεται περισσότερο πόσες ομοιότητες υπάρχουν.
Στο ταξίδι αυτό έμαθα όχι μόνο νέα πολιτισμικά στοιχεία, αλλά πολύ περισσότερο να σέβομαι, να συνυπάρχω και να εκτιμώ την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου που είναι κάποιος διαφορετικός από εμένα. Γεύτηκα, άκουσα, γέλασα, ενημέρωσα και ενημερώθηκα , δίδαξα και διδάχτηκα, αλλά συνάμα διασκέδασα και ψυχαγωγήθηκα. Ένα ταξίδι που περιείχε τα πάντα και προσέθεσε νέες εμπειρίες στη ζωή μου.
Θα πρότεινα ανεπιφύλαχτα σε κάθε νέο παιδί να το δοκιμάσει, καθώς αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες ,να θέσει τον εαυτό του έξω από τα όρια και απόψεις που ήδη έχει και να αφουγκραστεί τον κάθε ήχο , που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί και να ανέβει γνωστικά και πνευματικά. Η συμβουλή μου είναι carpe diem και να αρπάζει κανείς τέτοιες ευκαιρίες που τον βοηθούν να γίνεται καλύτερος και Άνθρωπος!!!! Ευχαριστούμε το Υοuth Horizons!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s