Sustainable Youth Work on Sustainability

«Sustainable youth work on sustainability» VOL.I
Erasmus+ Training course
13/12/2016 – 20/12/2016,   Belgrade/ Serbia

Δημήτρης

ss

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2016, κατόπιν της αίτησης μου για συμμετοχή, είχα την τύχη να επιλεγώ σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπου θα λάμβανε μέρος στο Βελιγράδι. Το πρόγραμμα διεξαγόταν στα πλαίσια του Erasmus+ και της ΕΕ, όπου θέμα είχε τη βιώσιμη νεανική εργασία πάνω στην βιωσιμότητα. Έτσι στις 13/12 μαζί με την υπόλοιπη ομάδα που θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας, βάλαμε πλώρη γι’ αυτήν την αξέχαστη εμπειρία, έχοντας διάθεση να συνεισφέρουμε από πλευράς μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αναπολώντας την εβδομάδα εκείνη, θα έλεγε κανείς ότι αυτά που αποκτήσαμε είναι πολλά περισσότερα από ότι περιμέναμε. Αρχικά γνωριστήκαμε με διάφορα άτομα από πολλές χώρες όπως Λιθουανία, Σερβία, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ. Γνωρίσαμε νέες κουλτούρες, πολιτισμούς, συνήθειες και όπως ήταν αναμενόμενο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση. Κάτι τέτοιο φυσικά είχε θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του προγράμματος, όπου θέσαμε επί τάπητος διάφορα θέματα όσον αφορά την οικολογία, τη νοοτροπία των πολιτών σε τοπικό επίπεδο και πως θα μπορούσαν οι ΜΚΟ να συμβάλλουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Στη συνέχεια υπήρξαν διάφορες συνεδρίες και δράσεις με σκοπό να ενημερωθούμε για την πράσινη ενέργεια και πως η ΕΕ συμβάλει στην πληροφόρηση των πολιτών και στην παροχή οικονομικών πόρων για τη διοργάνωση διαφόρων project. Αφού ενημερωθήκαμε για τις τακτικές των άλλων χωρών και πως οι νέοι στην υπόλοιπη Ευρώπη δημιουργούσαν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας τους, γινόμασταν πλουσιότεροι ώρα με την ώρα.
Έχοντας φτάσει λοιπόν στις τελευταίες μέρες του προγράμματος, δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η προετοιμασία μας σαν μελλοντικούς trainers. Σαν training course, αφού δημιουργήσαμε τα δικά μας projects, οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν ποιες είναι οι διαδικασίες που οφείλει να ακολουθήσει κανείς για την δημιουργία ενός ανάλογου
προγράμματος στη χώρα του.
Συνεπώς, η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, σε μετουσιώνει αυτομάτως σε ένα
καλύτερο μέλος της κοινωνίας αφενός και αφετέρου σε οδηγεί να βρεις πραγματικά τον καλύτερο εαυτό σου, καθώς γνωρίζεις νέα άτομα, νέους προορισμούς και νέους τρόπους σκέψεις. Είναι σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε αυτές τις ευκαιρίες για το καλό της πόλης μας και συνιστώ ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή σε ανάλογα προγράμματα!

 

Χριστιάννα


Ο οργανισμός Youth Horizons μου έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψω για μία εβδομάδα του Δεκέμβρη στο Βελιγράδι της Σερβίας για να παρακολουθήσω το πρώτο μέρος του προγράμματος μη επίσημης εκπαίδευσης Sustainable Youth Work on Sustainability μαζί με 29 ακόμα συμμετέχοντες από 10 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες. Το project αυτό, όπως δηλώνει το όνομά του, αποσκοπεί στην ενημέρωση των νέων σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και στην εκπαίδευση  των συμμετεχόντων για τη δημιουργία προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο που να προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύουν την οικολογική συνείδηση των νέων. Το πρόγραμμα βασίστηκε στην ενεργή συμμετοχή των youth workers, και όχι στην παθητική διδασκαλία, ενθαρρύνοντας έτσι τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε όλα τα μέλη της μεγάλης, πολυεθνούς και πολυπολιτισμικής ομάδας των συμμετεχόντων. Τα διαδραστικά workshops μας εξόπλισαν όχι μόνο με γνώσεις, αλλά και με πολύτιμη εμπειρία πάνω στη διαδικασία μελέτης και προετοιμασίας που απαιτείται για τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας για νέους, καθώς και για τις δυσκολίες που εμφανίζονται κατά τη διεκπεραίωσή της. Με το τέλος του προγράμματος και της διαμονής μας στο Βελιγράδι δεν είχαμε κερδίσει μόνο τη γνωριμία με άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς ή την εμπειρία της αλληλεπίδρασης, συζήτησης και συνεργασίας με άτομα διαφορετικών ηλικιών, εμπειριών και πολιτισμικού υποβάθρου, αλλά είχαμε εξοπλιστεί και με χρήσιμα εργαλεία για τη διάδοση του οικολογικού μηνύματος στη νέα γενιά.

Νίκος
wdw
Το πρόγραμμα που συμμετείχα στη Σερβία, ήταν μια ακόμα φανταστική εμπειρία για μένα. Πρώτα απ’όλα, αξίζει να αναφερθεί πως ήταν το δεύτερο πρόγραμμα στα πλαίσια του Erasmus+ που συμμετέχω. Το θέμα του προγράμματος ήταν γύρω απ’τον κλάδο της οικολογίας. Μάθαμε πολλά και κυρίως κάναμε πολλά πράγματα, καθώς κληθήκαμε πολλές φορές να κάνουμε δικές μας δημιουργίες και να τις συζητήσουμε στη συνέχεια, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα περιεχόμενα της κάθε ημέρας. Το ξενοδοχείο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και παράλληλα οι οικοδεσπότες ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι, φιλόξενοι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν σε τυχόν πρόβλημα. Επίσης, γνωριστήκαμε με άτομα από 7 ακόμα χώρες και νομίζω πως για ακόμη μια φορά δημιουργήσαμε μια “οικογένεια”, την οποία την τελευταία μέρα δυσκολευτήκαμε αρκετά να αποχωριστούμε. Η αλήθεια είναι, πως η παρέα που φτιάξαμε, μου λείπει ήδη. Ωστόσο, έτσι είναι αυτά τα προγράμματα, μαθαίνεις, δημιουργείς φιλίες και έπειτα είναι δικό σου θέμα αν θα κρατήσεις τις επαφές σου. Τέλος, θα ήθελα να σημειωθεί πως η οργάνωση του προγράμματος ήταν πολύ καλή και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αναμφισβήτητα, θα συνεχίσω να είμαι ενεργός σε προγράμματα και δράσεις, γιατί είναι κάτι που το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και ωφέλιμο για την εξέλιξη της προσωπικής μου ζωής.